elinbakar

Senaste inläggen

Av Elin Sahlsten - 8 september 2020 16:08



Åh alltså den här äppelkakan pssar nu till hösten!! Så otroligt saftig och den är supenkel att göra! Jag kunde inte hålla mig, jag åt en bit till direkt efter att jag åt den första 🙂

 

 

 

 

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @elin.syrran

 

 




Äppelkaka med kanel och kardemumma, 8 bitar






150 g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2-3 äpplen
2 msk strösocker
1 msk kanel
2 tsk nymalen kardemumma

+ Vaniljsås till servering 

 

 

 


Gör så här:





1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form på ca 22 cm i diameter.
2. Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget.
3. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dessa i smeten. Bred ut smeten i formen.
4. Skala och skiva äpplena och blanda skivorna med socker, kanel och kardemumma. Tryck ner äppelskivorna halvvägs i smeten.
5. Baka mitt i ugnen 35-40 minuter.
6. Låt kakan vila 10 minuter i formen innan su stjälper upp den.

 



 

 

 

Rårörd vaniljsås, 4 portioner


2 äggulor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl vispgrädde





Gör så här:

 



1. Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
2. Vispa grädden rätt fast.
3. Vänd ner äggvispet i grädden, tadaaa – Färdig vaniljsås! Busenkelt och supergott!

 

 



 



Av Elin Sahlsten - 7 september 2020 12:03



Finns det något godare än en riktigt maffig räksmörgås? Ofta när jag är ute och far på stan eller bara äta lunch så väljer jag just räksmörgåsar på något café. Ibland är det ju hur gott som helst, och ibland blir man lite besviken om det är tråkigt bröd, eller det allra värst: Lite räkor! 

 

 

  

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @elin.syrran 

 

 

 

 


Räksmörgås, 1 portion

 


1 ägg
1 fluffig tekaka
120-150 g skalade räkor
Salladsblad
Gurka
Citron
Rädisor
Dill
Majonnäs

 

 

 

 

Gör så här:

 

 


1. Koka ägget i 6-8 minuter, skölj med kallt vatten och skiva.
2. Smöra tekakan och lägg några salladsblad i botten.
3. Lägg skivade ägget lite på sidan.
4. Lägg räkor ovanpå, och jag tycker inte det gör något att de ligger så mycket så det rasar över kanten 🙂
5. Garnera med gurka, citron, rädisor, dill och avsluta med att ha på majonnäs på ägget. Jag har på den sist så att det inte blir så mycket kladd.
6. Äts direkt!

 

 


 

Här syns det mer hur mycket räkor jag faktiskt använde 🙂





 

  

Av Elin Sahlsten - 7 september 2020 09:16




Är det en kaka som är riktigt enkel at göra så är det kolasnittar! Jag älskar att leka med det receptet och testa lite olika smaker! Idag blev det kolasnittar med mjölkchoklad, så in i bomben goda! 

 

 

 

 

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @elin.syrran

 


 

 




Kolakakor med choklad, 30 st

 

 

 

100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g mjölkchoklad (eller mörk om du gillar det mer)






Gör så här:





1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa samman smör, socker och sirap.
3. Blanda mjölet med bakpulver och blanda samman med resten av ingredienserna till en smulig deg.
4. Grovhacka mjölkchokladen och blanda ner.
5. Tippa upp degen på bakbordet och arbeta samman. Dela degen i tre lika stora delar och forma varje del till en ca 30 cm lång rulle.
6. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
7. Baka mitt i ugnen i 10-12 minuter.
8. Ta ut plåten från ugnen och skär direkt i diagonala snittar.

 

 

 

 

  

Av Elin Sahlsten - 5 september 2020 12:30




Vem kan egentligen motstå en riktigt god hallongrotta? Det spelar nästan ingen roll vilka andra kakor man dukat upp med, en perfekt hallongrotta slinker alltid ner ändå!

 

 



För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @elin.syrran


 

 

 

 

Hallongrottor, 30 st



 
 

200 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl hallonsylt






Gör så här:







1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör samman smör, florsocker och vaniljsocker tills välblandat.
2. Blanda vetemjöl med bakpulver och arbeta in i smöret till en smidig deg.
3. Tippa upp degen på bakbordet, dela den i två lika stora delar.
4. Rulla ut två långa rullar, dela varje rulle i 15 delar.
5. Rulla varje del till en boll och tryck med lillfingret i mitten så att du får ett djupt hål. Jag gör det medan jag rullar bollarna så att jag inte får sprickor i kakan. Lägg på bakplåtspapper.
6. Fyll varje kaka med en klick hallonsylt. Jag tycker det är enklast att använda en engångsspritspåse så blir det inte så mycket kladd.
7. Baka mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

 

 



 

Degen är verkligen lätt att arbeta med. Se bara till att du har rumsvarmt smör så är det väldigt enkelt att arbeta ihop till en smidig deg.

 

  

 

 

  


 

Av Elin Sahlsten - 2 september 2020 14:48




Hoppas du gillar receptet! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @elin.syrran

 

 

 




Ingredienser


100 gram Mat & Bak smör
2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl standardmjölk
hallon
 
 
 
 

Tillagning



1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
4. Tillsätt detta växelvis med det smälta smöret och mjölken.
5. Fördela i muffinsformar, fyll dem till 2/3, och ta två st hallon och sätt i och sedan grädda mitt i ugnen i 200 grader 15 minuter
 
 
 
 
 
 

Gör såhär:

 
 

Recept Enchanted Cream

 

 

 

Blanda 150 gram mix, 100 ml mjölk och 100 ml vatten i 3 minuter vid hög hastighet.

Blanda i mosade hallon om du så önskar.

 

 

 

Ingredienser: socker, glukossirap (torkad), emulgeringsmedel: E471, E472f, delvis hydrerad olja (palm), hydrogenerat fett (kokosnöt), SKUMMJÖLKSPULVER, MJÖLKPROTEIN, stabilisator: E516, E263, E339, E340, E450, förtjockningsmedel: E401, E463, antiklumpningsmedel: E341. Kan innehålla spår av GLUTEN, ÄGG, SOJA och LUPIN. 



 


 

Av Elin Sahlsten - 1 september 2020 13:34



Finns det något som alltid går hem till fikat så är det ju tigerkaka! Jag kommer verkligen ihåg första gången jag gjorde en tigerkaka och när man nyfiket skar upp kakan för att se hur den blev 🙂 Det är ju det som är roligt med tigerkaka, jag tycker den blir olika varje gång!

 

 

 

 

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @elin.syrran


 



 

Tigerkaka



100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
 tsk bakpulver
1 dl grädde




Chokladsmeten:



2 msk kakaopulver 

1 msk espresso/stark kaffe






Gör så här:

 



1.Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
3. Blanda mjöl, och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten tillsammans med grädden. Rör snabbt ihop till en jämn smet.
4. Häll över hälften av smeten i en annan skål och blanda med kakao och stark kaffe.
5. Varva båda smetarna i formen. Jag brukar lägga den ljusa i botten och den mörka ovanpå, sen dra ett par varv med en matkniv för att blanda dem lite lätt.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Känn med en sticka efter 40, den ska komma ut utan smet på stickan. Lägg över lite aluminiumfolie om kakan börjar få för mycket färg.
7. Låt kakan stå vila i formen i 10 minuter innan du stjälper upp den på ett ugnsgaller eller ett serveringsfat och låter de svalna helt.
8. Garnera gärna kakan med lite florsocker eller smält choklad!

 

 

 


 

 

 

Av Elin Sahlsten - 31 augusti 2020 14:05



Budapestrulle är ett klassikt och gott bakverk. En rulltårta av nötmaräng fylld med vispad grädde och mandarinklyftor (eller bär)

 

 

 

 

Häng med på Instagram: @elin.syrran

 

 

 

 

 


Ingredienser




100 g hasselnötter
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1.3 dl maizena
200 g äggvitor
1 msk citron, saft
2.3 dl strösocker





Fyllning




250 g vaniljkräm
3 blad gelatinblad
3.5 dl vispgrädde
250 g mandarinklyftor
florsocker
50 g mörk choklad, kan uteslutas








Gör så här




Sätt ugnen på 180 °C.
Rosta och skala hasselnötterna. Mixa samman rostade nötter, strösocker, vaniljsocker och maizena till ett pulver.
Vispa äggvita på medelhastighet med saft av citron och 50 g strösocker. Tillsätt resterande 150 g socker under ständig vispning till en fast maräng. Vänd ner det mixade pulvret i marängen.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa maränglängder bredvid varandra på längden till en sammanhängande botten.
Grädda i ca 20 minuter. Öppna ugnsluckan då och då för att lufta ugnen. När marängen känns fast men fortfarande fjädrar tillbaka och är gyllenbrun är den färdiggräddad. Gräddas den för länge spricker den vid rullningen. Låt kallna på galler.
Fyllning: Koka vaniljkrämen och låt kallna. Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter. Vispa grädden till ett fast skum i en kyld bunke. Passera vaniljkrämen genom en sil.
Lyft upp gelatinbladen och låt det vatten som finns kvar på bladen följa med. Smält i en kastrull till 45–50 °C. Rör ner hälften av vaniljkrämen i gelatinet och blanda väl. Häll ner blandningen i resterande vaniljkräm och vänd ner den vispade grädden.
Montering: Vänd bottnen uppochner på ett bakplåtspapper och ta bort det papper som den gräddats på. Stryk över fyllningen och fördela mandarinklyftorna.
Rulla samman till en spänd rulle med hjälp av bakplåtspapperet. Lägg rullen i frysen i 30 minuter.
Pudra över florsocker. Skär rullen till bakelser. Om du vill kan du dekorera med spritsad choklad

 

 

 

 

 

 

  

Ovido - Quiz & Flashcards